Kom kijken naar de Maria Ommegang

door | jun 26, 2024 | Nieuws

Zondag 30 juni trekt voor de 80ste keer de Maria Ommegang door de straten van Bergen op Zoom. Met een kleurrijke stoet danken we Maria dat de stad in de Tweede Wereldoorlog gespaard is van oorlogsgeweld. Kom ook kijken! Alle deelnemers en toeschouwers zijn uitgenodigd om dit jaar te denken aan en te bidden voor vrede.

De Brabantse Wal herdenkt dit jaar de 80-jarige bevrijding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beloofde kapelaan W. Ooijens plechtig aan de Heilige Maagd Maria om samen met de Bergenaren een dankstoet op straat te brengen, als Bergen op Zoom gespaard zou blijven van oorlogsgeweld en bevrijd zou worden. Deze dankstoet werd bekend als de Maria Ommegang. Daarmee viert de Maria Ommegang met het thema “Ja, ik wil vrede” dit jaar ook haar 80e jubileumeditie. Meer dan ooit is de beloofde dankstoet actueel en nodigt de Maria Ommegang uit stil te staan bij onze vrijheid, met alle gebeurtenissen die zich wereldwijd afspelen.

Kom kijken

In de Ommegang komen Bijbelse en culturele taferelen tot leven, met deelnemers in kleurrijke kostuums, fleurig versierde wagens, ondersteund door prachtige muziek en dans. Vertegenwoordigers en delegaties van diverse Mariasteden en speciale gasten lopen in de stoet mee. De Maria Ommegang vertrekt om 15.00 uur uit het Markiezenhof. Zoek een plekje langs de route van de Ommegang. De organisatie zet dit jaar stoelen in de Van Dedemstraat, om de stoet te kunnen bekijken. Deze stoelen zijn vrij beschikbaar; je hoeft ze niet van tevoren te reserveren.

Route van de Ommegang:
Markiezenhof – Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat – Kerkstraat – Huijbergsestraat – Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat – Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat.

Vier mee

Het hele weekend staan de vieringen in de St.-Gertrudiskerk in het teken van de Ommegang.

  • Er is op vrijdag 28 juni om 19.00 uur Vesper in de Sacramentskapel (ingang Grote Markt) met pastoor Paul Verbeek.
  • Op zaterdag 19.00 uur  een gezongen Vesper in de kerk (ingang Kerkstraat) met pastoor Paul Verbeek. De LieveVrouweCantorij verzorgt de muziek.
  • Aansluitend is er een lezing over de geschiedenis van de Ommegang.
  • Zondag 30 juni 10.00 uur is de Plechtige Eucharistieviering, met het hele pastoraal team. HMR verzorgt de muziek en zang. Let op: de viering om 11.00 uur in de OLV van Lourdeskerk vervalt die dag.
Voor- en naprogramma

Nieuw dit jaar is een voor- en naprogramma op de Grote Markt. Geniet van optredens van onder andere Odiles Rapid en het Schuttersgilde Sint Sebastiaan welke de Vendelgroet zal uitvoeren. De Grote Markt wordt daarnaast gevuld met muziek die gedraaid wordt door DJ Wouter Sep!

Na de dankstoet begint de afsluiting om 16.45 uur met optredens van jonge danstalenten van dansschool House of Marqeez onder leiding van Volkan Tasdan, en muzikanten van de Koninklijke Erkende Harmonie Eendracht Maakt Macht, een van de oudste harmonieën uit Bergen op Zoom. Hierop volgt een korte viering in de St.-Gertrudiskerk.

Meer interessante berichten:

Afscheid diaken Anton Janssen

Afscheid diaken Anton Janssen

Zondag 7 juli is er om 10.00 uur een eucharistieviering in de OLV van Lourdeskerk. In en na de viering nemen we afscheid van diaken Anton Janssen. Hij gaat werken in de parochies van Rucphen en Zundert. De overige vieringen dit weekend komen te vervallen.

Lees meer
KinderWoordDienst 7 juli

KinderWoordDienst 7 juli

Aanstaande zondag komen we voor het laatst dit schooljaar samen met de kinderen voor de KinderWoordDienst. We gaan het hebben over vakantie en afscheid nemen. Samen bereiden we ons voor op het afscheid van diaken Anton Janssen, die ergens anders gaat werken. De viering begint vanwege dat afscheid al om 10.00 uur.

Lees meer